James Starley's Quadricycle uit 1878
24

Quadricycle, James Starley, Coventry (Groot-Britannië), 1878

Een Quadricycle uit 1878 van de uitvinder James Starley, gemaakt door Starley Bros. uit Coventry, GB. Het voertuig is in Zwitserland ontdekt. In België aangekocht en recent te zien de in collectie van het Nationaal Fietsmuseum Velorama. Het is het oudste en enige tot nu toe bekende exemplaar. Het zadel is omklapbaar en geschikt voor 1 of 2 personen, systeem rug-aan-rug (dos-á-dos).

De uitvinder James Starley is de geestelijke vader van de hedendaagse rijwielindustrie. Hij heeft belangrijke uitvindingen  op zijn naam staan, waaronder het differentieel. De Quadricycle heeft het oudst bekende exemplaar van dit systeem. Starley verkreeg patent op zijn vinding op 5 september 1877.

Constructeurs van de eerste auto”s maakten graag gebruik van de vindingen van fietsconstructeurs, diffenterieels, luchtbanden, verlichting etc.
Een auto kan niet zonder een diffenterieel, een stelsel van tandwielen waarmee met één aandrijvende as met linkerwiel en rechterwiel verschillende snelheden gerealiseerd kunnen worden. In een bocht moet het binnenste wiel een kortere afstand afleggen  dan het buitenste wiel, hoewel beide wielen worden aangedreven. Twee jaar geleden was Velorama”s Quadricycle nog in matige en incomplete staat. Het voorwiel met de stuurinrichting ontbrak. Voor- en achterdelen zijn in het verleden door verschillende eigenaren constructief slecht veranderd. Aandrijfketting en diffenterieel waren oorspronkelijk in verband met bescherming tegen vuil en vet afgedekt met een beschermende kast. Om de Starley-constructie goed zichtbaar te houden is deze kast bij de recente restauratie weggelaten.